13/09/22
Αυτοματοποιημένη βελτιστοποίηση των ρυθμίσεων φωτεινής σηματοδότησης σε πραγματικό χρόνο
Για την αρτιότερη αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων που εμφανίζονται σε μεμονωμένους αλλά κρίσιμους ανεξάρτητους κόμβους, δηλαδή σε σημεία του οδικού δικτύου όπου διασταυρώνονται δύο ή περισσότερες βασικές κατευθύνσεις με ιδιαίτερα μεγάλους φόρτους σε ποικίλες στιγμές μέσα στη μέρα, επιβάλλεται η χρήση πλήρως δυναμικών (full dynamic) τεχνικών ρύθμισης φωτεινής σηματοδότησης με επενέργεια από την κυκλοφορία, ώστε να γίνεται συνεχής, αυτοματοποιημένη και σε πραγματικό χρόνο, προσαρμογή της λειτουργίας και των ρυθμίσεων των φωτεινών σηματοδοτών ανάλογα με την εξέλιξη των κυκλοφοριακών συνθηκών και να αποτρέπεται η δημιουργία σωρευτικών ουρών και συνεχούς αύξησης των καθυστερήσεων σε οποιαδήποτε από τις συμμετέχουσες προσβάσεις.
Η λογική για την αυτοματοποιημένη βελτιστοποίηση των ρυθμίσεων φωτεινής σηματοδότησης σε πραγματικό χρόνο με επενέργεια από την κυκλοφορία, πρέπει να βασίζεται και να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα εξής :
- Αναγνώριση της κυκλοφοριακής κατάστασης που επικρατεί σε κάθε κρίσιμη πρόσβαση του κόμβου, με επεξεργασία των κυκλοφοριακών μετρήσεων που συλλέχθηκαν κατά το διάστημα που παρήλθε από την τελευταία προηγούμενη αναγνώριση μέχρι τη στιγμή της τρέχουσας αναγνώρισης. Το διάστημα αυτό μπορεί να είναι είτε ο προηγούμενος κύκλος (οπότε είναι μη σταθερό αλλά μεταβαλλόμενο χρονικό διάστημα) είτε σταθερό χρονικό διάστημα από 60 έως 100 δευτ. που θα καθορίσει ο Μελετητής (π.χ. 90 δευτ.),
- Σύγκριση των κυκλοφοριακών καταστάσεων όλων των προσβάσεων και βαθμονόμηση της ζήτησης ανάλογα με την βαρύτητα της κυκλοφορίας στην κάθε πρόσβαση, λαμβάνοντας υπόψη και τυχόν ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η πρόσβαση όπως π.χ. περιορισμός στο μήκος της ουράς, συχνή διέλευση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης κ.λ.π.
- Καθορισμός της επιθυμητής διάρκειας πρασίνου ανά πρόσβαση, σύμφωνα με τους κανόνες της κυκλοφοριακής τεχνικής και ανάλογα με τη βαθμονόμιση της προηγούμενης παραγράφου, ώστε να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση του συνόλου της ζήτησης .
- Αναλογική προσαρμογή ανά πρόσβαση, των διαρκειών πρασίνου που καθορίστηκαν στην προηγούμενη παράγραφο, ώστε η περίοδος να μην μπορεί να υπερβεί μια μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια. Η διάρκεια αυτή καθορίζεται γενικά για τις μελέτες του παρόντος άρθρου στα 160 δευτερόλεπτα, που μπορεί όμως να διαφοροποιηθεί σε ειδικές περιπτώσεις κατόπιν έγγραφης εντολής της Υπηρεσίας.
- Στον επόμενο κύκλο εφαρμογή των διαρκειών που προέκυψαν μετά την αναλογική προσαρμογή, σαν μέγιστων δυνατών διαρκειών πρασίνου, στα πλαίσια παρατάσεων σε κάθε πρόσβαση .
Κατά την εκπόνηση των μελετών λαμβάνεται υπόψη ότι το λογισμικό που χρησιμοποιείτε για την εφαρμογή των λογικών που θα προκύψουν ανά κόμβο, είναι το διατιθέμενο στον αντίστοιχο ρυθμιστή φωτεινής σηματοδότησης του κόμβου και το οποίο προορίζεται για την εφαρμογή προγραμμάτων μέσω επενέργειας από την κυκλοφορία.