31/08/22
Τι κάνουμε σε περιπτώσεις οδικών ατυχημάτων σε κόμβους που ρυθμίζονται από φωτεινούς σηματοδότες?
Δυστυχώς σήμερα, η σύγχρονη και ταχύς ρυθμοί της ζωής στις πόλεις έχουν οδηγήσει στην αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων με εμπλεκόμενους οχήματα, μοτοσυκλέτες, πεζούς κλπ. Ιδιαίτερα στα τροχαία ατυχήματα που εμπλέκεται και η λειτουργία (ή μη) των φωτεινών σηματοδοτών και υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων τότε η κατάσταση περιπλέκεται και πέρα από τις προβλεπόμενες και απαραίτητες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε επιτόπου του ατυχήματος (ανάλογα με το συμβάν ενημέρωση ασφαλιστικής, Τροχαίας, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική κλπ), πρέπει απαραίτητα να ζητήσουμε νομική κάλυψη.
Η διαδικασία που ακολουθείται από δικηγόρους ή/και πολίτες που έχουν εμπλακεί σε τροχαία ατυχήματα είναι μέχρι σήμερα καθορισμένη. Αφού αναζητούν τον αρμόδιο Φορέα για την λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών, κατατίθεται αίτηση για τη βεβαίωση λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών για συγκεκριμένη ημερομηνία, ώρα (ή χρονικό διάστημα) και σηματοδοτούμενο κόμβο.
Η Περιφέρεια Αττικής (Παναγή Τσαλδάρη 15, Καλλιθέα) λαμβάνει αιτήματα πολίτων, δικηγόρων, Τροχαίας, Εισαγγελέων κλπ για την βεβαίωση λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών. Τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτή βεβαίωση:
- Πρόγραμμα/τα λειτουργίας
- Τεχνική Έκθεση λειτουργίας (όπου υπάρχει)
- Πίνακα Αντιμαχόμενων Κινήσεων
- Οριζοντιογραφία ΦΣ
- Λειτουργία παλλομένων νύχτας/βλάβης
- Ωράριο λειτουργίας
- Λειτουργία ή βλάβη ΦΣ (όταν επικοινωνεί με κεντρικό Η/Υ)
Ουσιαστικά να μας βεβαιώσει για τον «as built» τρόπο λειτουργίας μια εγκατάστασης φωτεινής σηματοδότησης. Τι δεν μπορεί να μας βεβαιώσει? Ποιος είχε πράσινο και το ποιος είχε κόκκινο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.